VETERİNER HEKİMLERE SIK SORULAN SORULAR

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular merak edilenler olarak sizler için düzenledik. Kutup Veteriner Kliniği olarak ziyaretçilerimizi ve okuyucularımızı doğru kaynak dan bilgilendirilmek önemlidir.

Instagram sayfamızdan bizi takip edebilirsiniz>>>

1-Köpekler Ne Yer?
Köpekler Ne Yer?

Köpekler etobur canlılar olarak bilinseler de birçok süt ve süt ürünleri, sebze meyve leri de severek tüketirler. Kedilere göre daha az seçicidirler. Köpeğimizin sağlıklı bir yaşam sürmesi için kaliteli bir mama en iyi beslenme yöntemi olacaktır. Ama ek gıdalar olarak evde bizlerin yediği bazı ürünleri onlara da verebiliriz. Köpeklerimiz içinde önemli olan besin değerleri hayvansal proteinler, karbonhidratlar ve vitaminlerdir. Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Köpeklerin yedikleri ek gıdalar hakkında daha detaylı bilgi için blog sayfamızı ziyaret ediniz >>>>>>

2-Kediler Ne yer?
Kediler Ne yer?

Kediler etoburdur. Bu yüzden kesinlikle et ağırlıklı ürünler ile beslenmelidirler. Kedilerin temel ve öncelikli besin maddesi proteindir. Kediler günlük yeterli protein ihtiyaçlarını aldıktan sonra tahıl, meyve, sebze tüketmelidir. Sebze, meyve ve tahıllar sayesinde vücutlarının ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri alabilirler. Kediler köpeklere göre daha seçici ve narin hayvanlardır. Bu yüzden bir kedi asla kemik YEMEZ. Balık kılçığı asla VERİLMEMELİDİR.

Kedilerin sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yüksek kaliteli protein ağırlıklı kedi maması kullanılmalıdır. Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Daha detaylı bilgi için Blog sayfamıza bakınız.>>>

3-Kedilere Süt içirmek doğru mu?
Kedilere Süt içirmek doğru mu?

Kedilere süt asla VERİLMEMELİDİR. Sütün içindeki laktozu kediler sindiremediği için ishal yapar ve enfeksiyona kadar sebebiyet verip öldürebilir de. Hemen sesleri düşünceleri duyar gibiyim. Eskiden kediler hep süt içerdi hiç de bir şey olmazdı. Her şey den önce eskisi gibi organik sütler artık yok. Bu yüzden marketlerden aldığınız sütleri doğada gezinerek dağdaki otlarla beslenen ineğin sütüyle karıştırmayın. Bu yüzden ne evdeki kedinize nede sokaktaki kedilere hele yavru olanlara ASLA VE ASLA süt VERMEYİNİZ. Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Daha detaylı bilgi için Blog sayfamıza bakınız.>>>

4-Köpeklerde ve Kedilerde Kulak Akıntısı ve Enfeksiyonu
Köpeklerde ve Kedilerde Kulak Akıntısı ve Enfeksiyonu

Düzenli temizlik ve bakım yapılmadığı zamanlarda mantar, bakteri, paraziter, maya gibi birçok hastalığa uygun ortam hazırlanır. Köpeklerde ve Kedilerde

Kafayı devamlı sallama isteği,

Kulakları devamlı kaşıma isteği

Yürümede denge bozukluğu,

Kulak bölgesine dokunulduğunda agresif tavırlar,

Kulakta Akıntı, kepeklenme, koku, tüy dökülmesi

gibi  semptomlar görüldüğünde hemen vakit geçirmeden Veteriner Hekiminizle iletişime geçiniz. Erken tanı sayesinde köpeğiniz veya kedinizin sağlığına kavuşması daha çabuk olur. Bu tür kulak rahatsızlıklarında direkt bakarak teşhis koymak biraz zor olabilir. Bu yüzden 7/24 Nöbetçi Kutup Veteriner Kliniğinde canımızın kulak rahatsızlığının doğru teşhisini yaptırabilirsiniz. Bunun içinde, Hasta sahibinden hasta hakkında ve gösterdiği semptomlar hakkında yeterli bilgi almak gerekmektedir.

Gerektiğinde kulaktan alınan örneğin tahlili gibi bir veya birkaç araştırmayı aynı anda yapıyoruz. Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Daha detaylı bilgi için Blog sayfamıza bakınız.>>>

5-Mikroçip nedir? Her sahipli hayvanda mikroçip olmalı mı?
Mikroçip nedir? Her sahipli hayvanda mikroçip olmalı mı?

Hayvanlarda Mikroçip, kalıcı bir dijital tanımlama yöntemidir. İstatistiklere göre 3 ev hayvanından biri ömrü boyunca en az 1 kere kayboluyorlar. Ve kaybolan evcil hayvanların %87 si bulunamıyor. Mikroçip #Hayatkurtarır. Hayvan barınaklarına gelen kayıp kedi ve köpeklerin sadece %22 si sahipleriyle bir araya gelebildi. Ama mikroçipli hayvanlar için köpeklerde ailelerine dönüş oranı %52 kedilerde %38. Mikroçip evcil hayvanların deri altına 2 omuz arasına yerleştirilmek suretiyle kullanılır. Herbir çipin kendine özgü kimlik numarası vardır. Ve #Mikroçip tarayıcı sayesinde evcil hayvan ve sahibi hakkında bilgi verir.

Uygulanması çok kolay ve ağrısızdır. Sadece yetkili Veteriner Klinikleri uygulayabilir. Özellikle terk edilen hayvanların üzerindeki mikroçipten hayvan sahibine ulaşılıp cezai işlem uygulanabilir. Bu yüzden gereklidir ve ülkemizde mecburi olmuştur.

#Kutup Veteriner Kliniğimizde Mikroçip uygulaması yapılmaktadır.

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Daha detaylı bilgi için Hizmetlerimiz sayfamıza bakınız.>>>>>>>

Mikroçip Uygulaması

6-Kediler kendilerini neden yalarlar?
Kediler kendilerini neden yalarlar?

Kediler kendilerine münhasır hayvanlardır. Hayatlarının üçte birlik kısmını kendilerini yalayarak temizleyerek geçirirler. Neden kediler yalanmak için bu kadar vakit harcarlar?

Kediler kendilerini temizlemenin yanında kendilerini yalamasının başka nedenleri de vardır. Blog sayfamızda detaylı bilgi için yazımızı okuyabilirsiniz

Kediler Neden Kendilerini Yalar?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

7-Yavru kediler annesiyle ne kadar kalmalı?
Yavru kediler annesiyle ne kadar kalmalı?

Çoğumuz yavru kedilerin 8 hafta dan sonra annelerinden ayrılabildiklerini biliriz. Biz Veteriner Hekimler olarak bu sürenin en az 12 hafta olmasını tavsiye ederiz. 12 haftalık olana kadar yavru kediler devamlı anneleriyle olmak isterler. Daha önce annelerinden ayrılan kediler sevgi ve güven eksikliği yaşadıklarında hayatları boyunca korku içinde yaşarlar. Belki sahiplenen ailenin ilgisiyle bu eksiklik kapatılabilir ama çoğu kediler bu güven eksikliğini aşamazlar ve her şeyden korkarlar. Streste bağışıklığının düşük olmasına ve birçok hastalıklara yenik düşmelerine sebep olur.

Anne kedinin sütü normal bir süreçte 3 haftadan sonra azalır. Yavrular da 4 hafta dan sonra yavaş yavaş mama yemeye başlarlar. 8 haftadan sonra belki bütün öğrenmesi gerekenleri öğrenmiş olabilir ama yine de annesinden ayırmanın doğru olmadığını düşünüyoruz. 3 aylık olana kadar halen daha annesinin sıcaklığına ve güvenine ihtiyaçları vardır. 3 aydan sonra artık yavrular kendi başlarına oynamaya uyumaya başlarlar. Anne sevgisine ve ilgisine doymuş olurlar. Bu yüzden Veteriner Hekimler olarak 3 aydan önce annesinden ayırmanın doğru olmadığını biliyoruz ve tavsiye etmiyoruz. Yavru kedi sahiplendiğinizde ilk bakımları ve aşıları için veya merak ettiğiniz konularda bizleri Kutup Veteriner Kliniğini arayabilirsiniz. İlgili yazı: Yavru Kedilerde bakım ve Beslenme

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

8-Kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

9-Kediler en erken kaç aylıkken kısırlaştırılabilir?
Kediler en erken kaç aylıkken kısırlaştırılabilir?

Erkek kediler 7 aylıktan itibaren kızgınlığa girebilirler. Ama böbrek hastalığına yakalanma riskleri olduğundan vücutları tamamen gelişmeden 1 yaşından önce kısırlaştırılmaları tavsiye edilmez. Bu yüzden erkek kedi sahipleri bu dönemde biraz sabırlı ve dikkatli olmaları gerekir. Her şeyden önce yavru sahiplenirken bu gibi detaylar konusunda bilinçli olunması gereklidir. Maalesef, sahiplenilen hayvanlar bu döneme geldiklerinde sahiplenen kişiler tarafından içlerindeki sevgi tükenip sokağa terk ediliyorlar.

Erkek kediler kısırlaştırıldıktan sonra kesinlikle kısır kedi maması yedirilmeli ve sağlığına özen gösterilmelidir. Kısırlaştırılması çok basit bir operasyondur ama geri kalan hayatında beslenmesine dikkat edilmelidir. Bu yüzden sokaktaki erkek kedilerin kısırlaştırılması tavsiye edilmez.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Her bir dişi kedi 4-5 aylıktan sonra ergenliğe girer. Dişilerde kısırlaştırma kızgınlık döneminden önce yapılmalıdır. Buda yukarıda belirttiğimiz birçok sağlık sorununu ortadan kaldırır.

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

Kısırlaştırma

10-Kedilerin ortamında çamaşır suyu olmalı mı?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

11-Kedilerde kum alışkanlığı eğitimle mi içgüdüsel midir?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

12-Köpekler kaç saatte bir dışarı çıkarılmalıdır?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

13-Köpekler neden eşyaları ısırıp parçalar?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

14-Köpekler en erken kaç aylıkken kısırlaştırılmalı?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

15-Kedi mamaları nasıl olmalı ne kadar sağlıklı?
Kedi mamaları nasıl olmalı ne kadar sağlıklı?
  • Piyasada satılan mamaların içeriğine bakmadan alınmaması gereklidir. Özellikle içeriğinde bulunan et miktarı özellikle ucuz mamalarda nereden geldiği belli değildir. Buda ekonomi yapalım derken size ileride çok büyük sağlık sorunlarına sebep olabilir. Hem Minik dostunuzun sağlığı tehlikeye girer hem de size kabarık bir Veteriner hesabı çıkabilir sonuçta. Bu yüzden kontrolü baştan ele alıp Veteriner Hekiminizin yazdığı Reçete mama yı kullanmanız en doğru yöntem olacaktır.
  • Minik dostunuzun vücudunun ihtiyacı olan protein düzeyini belirlemek biraz karmaşık ve risklidir. Bu yüzden Veteriner Hekiminize kesinlikle danışmalı ve onun tavsiye ettiği reçete mama yı tercih edilmelidir. Alınan çok fazla protein vücuttan atılması gereken üre ve fosfor miktarının artmasına sebep olabilir. Veya az miktarda protein kas kaybına sebep olabilir ve az miktarda protein bu durumu daha da vahim hale getirebilir. Veteriner hekiminiz minik dostunuzun sağlık durumuna uygun reçete mama ile kontrol altına alabilir.
  • Hizmetlerimiz sayfasında Neden Reçete Mama adlı yazımızı okuyunuz>>>>
  • https://kutupvet.com/services/recete-mama-ve-ilac-hizmeti/ 
16-Kediler yıkanır mı?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

17-Kediler neden tüy döker?

Veteriner Hekimlere Sık Sorulan Sorular

error: Content is protected !!