Mikroçip Uygulaması

Yurtdışı çıkışlarında gerekli olan, uluslararası kimliği belirleyen ve dünyanın her yerinde okunabilen (RFID) Mikroçipler kliniğimizde uygulanmaktadır.

Mikroçip Uygulaması 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren zorunlu hale geliyor!!!

 MİKROÇİP NEDİR?

Mikroçip i hayvanın kimlik numarası gibi düşünebiliriz. Kalıcı bir elektronik tanımlama yöntemidir. Mikroçip in pirinç tanesi büyüklüğünde küçük olmasından dolayı takılması son derece kolaydır. Hayvanın boyun arkasında omuz bıçaklarının arasına deri altına yerleştirilmek suretiyle uygulanır. Uluslar arası standartta 15 haneli bir tanımlama numarasıdır. Bu numara sayesinde mikroçip takılan hayvan hakkında tüm bilgiler (türü, ırkı, rengi, cinsiyeti, yaşı ve ayrıca sahibi olan kişi hakkında tüm bilgiler) i içeriyor. Tarım ve Orman Bakanlığınca oluşturulup kullanıma sunulan Ev Hayvanı Kayıt Sistemi (PETVET) ine kayıt edilecek. Aynı şekilde Uluslar arası standartlarda hazırlanan ev hayvanı pasaportunda da ev hayvanına ait tüm bilgiler ile uygulanan aşılar ve ilaç tedavileri gibi bilgiler içeriyor.

Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Mikroçip yöntemiyle Kimliklendirilmesi ve Kayıt altına alınmasına dair yönetmelik 26 Şubat 2018 tarihinde Resmi Gazete de yayınlandı.

 Yönetmeliğe buradan ulaşabilirsiniz.>>>>>> Yönetmelik 

Kayıt sisteminin hazırlanması ve uygulamanın sorunsuz işlemesi ve hayvan sahiplerinin sorun yaşamamsı için 2 yıllık bir geçiş süresi 2022 itibarıyla son buluyor.

Mikroçip Uygulamasının Amacı
  • Evcil Hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilmiş olacak.

İnsanların çoğu hayvanları maalesef bilinçsiz şekilde görünüşüne bakarak, statü olsun diye veya çocuklarına oyuncak niyetine sahipleniliyor veya satın alınılıyorlar. Kısa bir süre sonra özellikle yavru alınanlar büyüdükçe, ergenlik dönemlerinde tüy dökme, kızgınlığa girme koku bırakma gibi sıkıntılar olunca sokağa bırakılıyorlar. Evde bakılan bir çocuğun sokağa atıldığını veya kendinizin sokakta yaşamaya mecbur edildiğinizi düşünün. Sokağa atılan hayvan ciddi depresyona giriyor ve sokağa adapte olamadığından hayatta kalma şansıda pek olmuyor. Mikroçip sayesinde bulunan hayvanın sahibine ulaşmak çok kolay olacak.

  • Evcil Hayvanların hastalıklarının daha etkin kontrolü sağlanmış olacak. Özellikle Kuduz Hastalığının kontrol altına alınması en önemli amaçlardan biri! Kuduz hastalığının yanı sıra Sokak hayvanları arasında yaygın olan Fip hastalığının da önüne geçilmiş olacak.
Mikroçip Takma işlemi nerelerde yapılır ve Ağrılı bir işlem midir?

Alanında uzman yetkili Veteriner Klinikleri tarafından yapılıp veri tabanına işlenebilir. Çok basit ve hızlı bir işlemdir. Belki çok az ağrıya neden olabilir. Mikroçip kaybolan evcil hayvanları tekrar bulabilmek için veya kötü niyetli kişilerin hayvan sahiplenip sokağa atmasının önüne geçer. Bu yüzden çok önemlidir.

error: Content is protected !!