Köpeklerde ve Kedilerde Kısırlaştırma

Günümüz şartlarında köpek ve kedilerin kısırlaştırmasıyla birçok sağlıksal avantajlar sağlanmış olur. Bilimsel olarak da açıklanmış olan kısırlaştırma işleminin sağladığı avantajlar göz ardı edilmemelidir. Sokaktaki dostlarımız her zaman Türk Kültüründe yer etmiştir. Ayrıca İslamiyet’te de Hz. Muhammed’in kedisinin olmasından kaynaklı kutsal sayılan ve Müslümanlarca gönül bağı olan kediler hem sokaklarda hem de evlerimizde vazgeçilmezlerimizdir.

Sevdiğimiz minik dostlarımızın yavrularını görmek bizleri mutlu edebilir. Fakat kısırlaştırmadığımız evdeki dostumuz çiftleşme döneminde dışarı kaçmak isteyecek ve istemediğimiz yaralanmalara hatta ölüme bile sebebiyet verebilecektir. Evde beslenen kediler ve köpekler, ortam ısısının hep aynı düzeyde olmasından ve düzgün beslenmelerinden senede

 birden fazla çiftleşip üreyebiliyorlar. Buda hayvan popülasyonunu arttırıp bulundukları alanı daraltırlar. Sokaktakiler daha zor koşullarda yaşamaya başlarlar. Evde de hareket alanımızı daraltacaktır.

Çoğu insan duygusal bir bağ oluşturduğundan kısırlaştırmaya pek taraftar olmuyorlar. Evde beraber yaşadığı kedilerine ve köpeklerine düşkün olanlar kısırlaştırmayı vicdanen doğru bulmuyorlar. Öncelikle hatırlamamız ve unutmamamız gereken bir nokta var ki; kedilerde ve köpeklerde aidiyet duygusu ve aile kavramı yoktur. Bu yüzden yavruları yetişkin bir yaşa geldiğinde yavrularıyla bile çiftleşebilirler.

Ama yanlış bilinen doğrular ve kısırlaştırmanın faydaları nelerdir önce onu inceleyelim.

KutupVet Youtube da bizi takip etmeyi unutmayınız>>>>

Kısırlaştırmanın faydaları;
  • Kısırlaştırma ardından kızgınlık belirtisi göstermediğinden karşı cinsi uyarmayacaktır. Özellikle kedilerin işaretleme koku bırakma ( feromonlu- kötü kokulu idrar bırakmaları) huyu ortadan kalkacaktır. Evinizde kanama veya koku bırakmaya bağlı kirlilik yaratmayacaktır.
  • Çiftleşme isteğine bağlı olarak devamlı evden kaçma eğiliminde olmayacaklardır. Böylelikle, yüksekten atlama veya düşme, başka hayvanlardan hastalık bulaşma riskini de ortadan kaldırmış oluruz. Ama hayvan beslenen evin bütün pencerelerinde sağlam kedi sinekliği bulundurulmalıdır. Evdeki can dostlarımıza karşı sorumluluğumuzdur.
  • Yumurtalık veya rahim kanseri, meme tümörü gibi riskleri ortadan kaldıracak veya azaltacaktır. Bu yüzden can dostlarımızın yaşama ömrünü de uzatmış oluruz. Kısırlaştırma sayesinde kedilerin 3-5 yıl, köpeklerinde 1-3 yıl daha uzun ömürlü oldukları tespit edilmiştir.
  • Plansız çoğalan kedi köpek nüfusunun önüne geçilmiş olur.
  • Erkek kedi ve köpeklerde testis kanseri riskini ortadan kaldırmış olup, prostata bağlı hastalıkların birçoğunu bertaraf etmiş oluruz.
  • Yapılan istatistiklere göre kaza geçiren köpeklerin %85 i kısırlaştırılmamıştır.
  • Çoğu kişi 1 kere doğum yaptıktan sonra kısırlaştırmanın doğru olduğunu bilmektedir. Tamamen yanlıştır. İlk kızgınlık dönemine girmeden kısırlaştırılan kedi ve köpekler daha uzun ömürlü olurlar.
  • Kısmen kilo alırlar. Kısırlaştırmanın etkisi en fazla %30 dur. Hayvanlarda obezitenin sebebi fazla ve dengesiz beslenmedir.
  • Çoğu kişi kendi hayvanının daha özel bulduğu için aynısından isterler. Yavrular büyük olasılıkla anne veya babanın kopyası olmayacaklardır.
  • Bazı kişiler doğum mucizesini çocuklarının yaşamasını isterler. Fakat, trafik kazalarıyla veya ölümle sonuçlanan hayatları göz önüne alırsak ölüm doğum mucizesini gölgede bırakır. Sokaktan bir can kurtarıp çocuklarınıza her bir hayatın değerli olduğunu öğretin.
  • Köpeklerin kısırlaştırılırsa koruma yapmayacağı düşünülür. Tamamen yanlış bilinir. Sahibini ve evini koruma köpeklerde içgüdüseldir. Hayvanların içgüdüsel özellikleri seks hormonlarına bağlı değildir.
  • Erkek kedi veya köpeğin erkeklik hislerinin olduğunu ve buna bağlı daha korumasız oldukları düşünülür. Hayvanların cinsiyet kimliği tabuları veya egoları yoktur. Bu yüzden karakterleri değişmez.
  • Köpeğin veya kedinin doğasına müdahale edildiğini düşünenlerde tamamen yanlış düşüncededir. Köpeğiniz yada kediniz sizin tarafınızdan beslenip bakılıyorsa, evinizde, bahçenizde veya sokağınızda yaşıyorsa zaten doğasına müdahale etmiş oluyorsunuz.
Ayrıca hatırlanması gereken çok önemli dipnot;

Evcilleştirilmiş hayvanların evcilleşme sürecinde üreme döngüleri başta olmak üzere birçok konuda değişiklik olmuştur. Çiftleşme güdüleri tamamen içgüdüseldir. Yabani yaşamda doğanın dengesi, hayvanların ne sıklıkta üreyeceğini yönlendirir. Ancak, kediler ve köpekler insanlar yüzünden artık doğal yaşamın bir parçası değildirler. Bu yüzden bu içgüdü ne doğal dengede nede ortamda gerçekleşmektedir. Bu dengesizlikten dolayı üreme güdüleri doğanın kontrolünden çıkmıştır. Köpeklerin ve kedilerin üreme hızları o kadar hızlıdır ki 3 ayda bir doğan her bir yavru için ayrı ayrı uygun yaşama koşullarının sağlanması mümkün değildir. Her bir kedi her doğumunda 3-7 yavru verir, her bir köpek her doğumunda 20 ye kadar yavru doğurabilmektedir.

Bu problemin kontrol altına alınabilmesi için her bir kedi köpek sahibinin veya hayvan severin bu konuda bilinçli ve duyarlı olması gereklidir. Bu sorunun bir parçası olmaktansa çözümü olmak gerekir.

Kısırlaştırma işlemi nerelerde yapılır ve nasıl olmalıdır?

Kedi ve köpeklerde kısırlaştırma işlemi cerrahi bir operasyondur. Bu yüzden son derece sağlıklı bir ortamda tam teşekküllü bir klinik veya hayvan hastanesinde yapılmalıdır.

Sokak hayvanlarının ücretsiz kısırlaştırılması birçok belediye tarafından yapılmaktadır. Ama istenirse bizim tam teşekküllü kliniğimiz Kutup Veteriner Kliniğinde de yaptırabilirsiniz. Sokaktaki dostlarımız için her zaman daha makul ücretlerimiz vardır.

Ayrıca cerrahi operasyon sırasında gaz anestezisi tercih edilmelidir. Özellikle yaşı yüksek veya basık burunlu kedi veya köpeklerde katı anestezi hayvanın ölümüne sebep olabilir. Biz kliniğimizde solid (katı) anestezi kullanmayı tercih etmiyoruz. Fiyatı daha yüksek olmasına rağmen, can dostumuzun sağlığı bizim için daha önemli olduğundan bu sorumluluğu ancak gaz anestezisiyle üzerimize alabiliriz.

Biz İstanbul Şişli bölgesi 7/24 açık nöbetçi Veteriner kliniği olarak minik dostlarınızla ilgili her türlü sorunlarınızda uzman kadromuzla yardımcı oluyoruz. Güler yüzlü, hayvan dostu veteriner hekimlerimize minik dostlarınızı gönül rahatlığıyla teslim edebilirsiniz.

Erkek Kedilerde Kısırlaştırılma

Erkek kediler 7 aylıktan itibaren kızgınlığa girebilirler. Ama böbrek hastalığına yakalanma riskleri olduğundan vücutları tamamen gelişmeden 1 yaşından önce kısırlaştırılmaları tavsiye edilmez. Bu yüzden erkek kedi sahipleri bu dönemde biraz sabırlı ve dikkatli olmaları gerekir. Her şeyden önce yavru sahiplenirken bu gibi detaylar konusunda bilinçli olunması gereklidir. Maalesef, sahiplenilen hayvanlar bu döneme geldiklerinde sahiplenen kişiler tarafından içlerindeki sevgi tükenip sokağa terk ediliyorlar.

Erkek kediler kısırlaştırıldıktan sonra kesinlikle kısır kedi maması yedirilmeli ve sağlığına özen gösterilmelidir. Kısırlaştırılması çok basit bir operasyondur ama geri kalan hayatında beslenmesine dikkat edilmelidir. Bu yüzden sokaktaki erkek kedilerin kısırlaştırılması tavsiye edilmez.

Kısırlaştırma küçük bir cerrahi operasyondur. Erkek kedinin yumurtalıkları kesilerek alınır ve kordonları bağlanır. İşlem dişilerde uygulanan operasyona göre çok basittir. Operasyonun ardından dikiş bile atılmaz.

Dişi Kedilerde Kısırlaştırma

Her bir dişi kedi 4-5 aylıktan sonra ergenliğe girer. Dişilerde kısırlaştırma kızgınlık döneminden önce yapılmalıdır. Buda yukarıda belirttiğimiz birçok sağlık sorununu ortadan kaldırır.

Dişi kedilerde kısırlaştırma ciddi bir cerrahi operasyondur. Bu yüzden tam teşekküllü bir klinikte uzman tecrübeli veteriner hekimler tarafından yapılmalıdır. Fiyat araştırmasına girdiğinizde bir çok farklı alakasız fiyatla karşılaşabilirsiniz. En önemli nokta ücretten ziyade veterineri iyi tanımanızdır. Ve ayrıca operasyon sırasında gaz anestezisi uygulanıp uygulanmadığıdır. Gaz anestezisinde herhangi bir beklenmedik durumda hasta 1-15 dk içerisinde uyandırılabiliyor. Ama ucuz fiyat veren birçok veteriner kliniği katı anestezi kullanıyor. Buda hastanın sağlığı için tercih edilmemelidir.

Dişi kedi kısırlaştırma operasyonunda hem rahmi hem de yumurtalıkları alınır. Ve operasyon uzun sürer. Operasyonun ardından en az 3 gün klinikte veteriner hekim gözetiminde kalması tavsiye edilir. Herhangi olası bir aksi durumda 7/24 kontrol altında olması daha güvenlidir.

Biz Kutup Veteriner Kliniği olarak 7/24 açık bir kliniğiz ve gece vaktide uzman veterinerlerimiz yoğun bakımdaki ve yatarak tedavili hastalarımızı sık sık kontrol ederler. Klinik olarak, laboratuarımız, röntgen cihazlarımız, yoğun bakım ünitelerimiz son teknoloji ürünleri olup uzman hekimlerimizin hastalarımıza anında müdahale şansları vardır.

Köpeklerde Kısırlaştırma İşlemi

Köpeklerde kızgınlık dönemi senede 2 defa gerçekleşir ve 3 hafta sürer. Ortalama 2 ay gebelik süreleri vardır. Her bir doğumda 10-15 e yakın yavru doğar. Bu durumlar göz önüne alındığında en başarılı ve zararsız yöntem kısırlaştırma işlemidir.

Kontrolsüz çoğalmanın kontrol altına almak ve köpeklerin genetiksel yolla taşıdıkları hastalıkların yok edilmesi ve ya kontrol altına alınması açısından kısırlaştırma bilinci olmalıdır. Sokakta yaşayan köpeklerin beslenme ve barınma koşullarını da düşünürsek artan nüfusu kontrol altına almak en mantıklı yöntem dir.

Köpekler 2-3 aylık olduktan sonra kısırlaştırma yapılabilirler. Ama en uygun ve sağlıklısı 6 ila 9 aylık olduktan sonradır. Köpeğinizi kısırlaştırma kararı alma aşamasında özellikle dişi köpekte Kliniğimizi arayarak hatta ön muayenesini yaptırarak yeterli bilgi alıp karar verebilirsiniz.

Dişi köpek kısırlaştırması ciddi bir cerrahi operasyondur ve bilmediğiniz tanımadığınız bir yerde yaptırılmamalıdır. Sağlıklı hijyenik ortamda bir operasyonun ardından 3 gün gözetim altında kalmalıdır. Geri kalan yaşamında can dostunuz daha sağlıklı ve sakin bir şekilde hayatına devam edecektir.

Erkek köpeklerde kedilerde olduğu gibi daha basit bir işlemdir.

7/24 Açık Kutup Veteriner Kliniği

Bir Yorum Ekleyin

error: Content is protected !!